Nieuws
stalen 'raamprofielen' die het gebouw én de glazen leggers dragen


2e plaats publieksprijs Staalbouwwedstrijd 2016 met de apotheek Dons te Berendrecht

Net niet, maar toch zeer blij met deze 2e plaats van het publiek! sculp[IT] was goed vertegenwoordigd, want LALO was ook genomineerd in de categorie karakteristieke elementen in staal.

Er is gekozen voor een minimale en uitgepuurde architectuur; de dragende stalen kolommen zijn in weze op maat gelaserde raamprofielen waarvan de wanddiktes ook bepaald zijn vanuit de stabiliteitsfunctie, bijkomend zijn deze kolommen ook de leggerdragers. Op deze wijze is de architectuur minimaal aanwezig en komen de apotheekproducten in het centrum van de beleving te staan.

Gebruik van staal

We wilden de architectuur zo sober, tijdloos en bruut mogelijk houden, dit zodat de producten zélf op de voorgrond komen. De wil om een transparante sokkel te ontwerpen maar dit zonder én draagkolommen voor het gebouw én raamprofielen voor het glas én schapdragers hier te organiseren. We vonden het absoluut noodzakelijk om dit met één ontwerpoplossing te vervatten. Het uitgangspunt voor de gevel was dus; ‘iets’ dat tegelijkertijd draagstructuur, raamprofiel én schapdrager kon zijn. Gezien de sterkte werd voor staal gekozen. Maximale ‘transparantie’ is het resultaat.
De kolomafstand werd zo bepaald dat een optimale maatvoering ontstond i.f.v. bevestiging beglazing, glazen leggers en de functie ‘gebouw dragen’. De kolommen staan op 1meter hartafstand. Om windverbanden te vermijden werden de kolommen niet afzonderlijk geplaatst maar als ‘frames’. Dit ook zodat deze met minimale plaatsingstolerentie geplaatst konden worden.

Gebruikte staal is Jansen Viss Ixtra , op maat gemaakte stalen raamprofielen. De ‘dikte’ van de raamprofielen werd zo berekend dat zij niet enkel het glas, maar ook de bouw en de leggers konden dragen. Gezien het opleggen van glazen leggers is er uiteraard niet de tolerantie van ‘ruwbouw’ mogelijk, vandaar de ontwerpkeuze om het raamprofiel te gebruiken om te dragen i.p.v. een standaard stalen kolom dat als raamprofiel en interieuritem zou moeten fungeren.

En, alsof het nog niet genoeg is, werden deze ‘raamprofielen’ zo geprofileerd dat een nis ontstaat voor de LED-verlichting die in elke kolom voorzien is.

TEEK nieuwbouw apotheek Berendrecht

TEEK Nieuwbouw apotheek | Windowshopping

OPDRACHTGEVER
D&D Pharma NV

LIGGING
Berendrecht

ONTWERPJAAR
2008

ONTWERPTEAM
sculp[IT]architecten BVBA – architectuur & interieur
Yuvico VOF – stabiliteit

FOTOGRAFIE
Luc Roymans

Het globale beeld van deze nieuwbouw apotheek is makkelijk leesbaar; een gesloten bakstenen volume op een transparante sokkel. Deze doorzichtige en lichte massa verwelkomt en verleidt de cliënt en refereert naar de omgeving. De lineaire organisatie creëert een attractief pad doorheen het verkoopsgedeelte van de apotheek. Op het gelijkvloers is het uitgepuurde plan gesplitst; een publiek toegankelijke zone evenwijdig geplaatst langs een zone voor het personeel. Een eenvoudige en licht brutalistische architectuur, waarbij ruwbouw en afwerking samengaan in het totaalconcept, geeft de apotheek een hedendaags, doch tijdloos karakter.

Het concept is ‘windowshopping’; de transparante ontvangstzone verwelkomt de client, aangetrokken door de producten die van buitenaf te zien zijn. De verkoopszone is maximaal en in de lengte gerekt zodat er een natuurlijke circulatie voorbij de producten ontstaat. De medicatie op voorschrift kan via een interactief computerscherm aan de toog opgeroepen worden en wordt verdeeld door een state-of-the art apotheekrobot

Er is gekozen voor een minimale en uitgepuurde architectuur; de dragende stalen kolommen zijn in weze op maat gelaserde raamprofielen waarvan de wanddiktes ook bepaald zijn vanuit de stabiliteitsfunctie, bijkomend zijn deze kolommen ook de leggerdragers. Op deze wijze is de architectuur minimaal aanwezig en komen de apotheekproducten in het centrum van de beleving te staan.

lalo verbouwing

LALO Verbouwing en inrichting rijwoning

OPDRACHTGEVER
Van Nuffel – Van der Schueren

LIGGING
Antwerpen

ONTWERPJAAR
2011

ONTWERPTEAM
sculp[IT]architecten BVBA – architectuur & interieur
Yuvico BVBA – stabiliteit

FOTOGRAFIE
Luc Roymans

PUBLICTEIT
Genomineerd Staalbouwwedstrijd 2016
Winaar Batifaçade 2015
Archdaily (EN), klik hier
Dezeen (EN), klik hier

 

Een burgerhuis klaar voor de volgende eeuw. De voorgevel blijft plechtig zijn geschiedenis en welvoeglijke burgerzin vertolken, netjes in de rij. Het contrast met de achtergevel is groot. De oneigenlijke aanbouwen werden vervangen door een geheel van ruimte en licht. Daglicht en contact met de tuin worden geïntroduceerd.
Een strakke, hedendaagse glazen achtergevel met het grootste opendraaiende raam (3m breed, 6m hoog) maakt de rijwoning terug up-to-date voor de toekomst. De verbouwing van deze rijwoning creëert een mooie mix tussen bestaande historische elementen in het interieur en een hedendaagse achterbouw.

 

Gerelateerd nieuws

Welkom Evelien!!

Bij sculp[IT] werken we enkel met specialisten. Evelien Thuysbaert, interieur architect én architect vervoegt ons team vanaf 1 februari 2017.

eindresultaat, de originele gele en rode baksteen

Verbouwing vroeg-modernistische woning Villa Deckers °1925 van Jos Ritzen, het originele rood-gele metselwerk blootgelegd

Deze vroeg-modernistische woning ligt in Park den Brandt en werd origineel ontworpen in 1925 door Jos Ritzen. sculp[IT] architecten kiest voor een restauratieve ontwerpaanpak in combinatie met hedendaags wooncomfort. Het originele metselwerk (momenteel geschilderd) is alvast tot leven gewekt.

Return