Nieuws
Een woordje uitleg

ZAND Nieuwbouwwoning in het bos

OPDRACHTGEVER
Privé

LIGGING
Keerbergen

ONTWERPJAAR
2012

ONTWERPTEAM
sculp[IT]architecten BVBA – architectuur & interieur
Cobe BV – stabiliteit
Studie 10 – studie verwarming

FOTOGRAFIE
Luc Roymans

PUBLICITEIT

Buitengewoon Belgisch Bouwen 4 2017 De Awards, genomineerd
Arc Detail Award 2016, genomineerd
Coup de Coeur Award 2015, laureaat
De Architect (NL)
De Standaard

Een woning ontworpen als ‘binnen- en buitenruimtes rond een as’ zodat er intense relatie is tussen de natuur en het interieur. Het wonen is aldus niet begrensd door muren, maar in weze door het omringende landschap.

Het gebouw is qua volumetrie een combinatie van volumes met verschillende hoogtes. Hierdoor wordt het volume gebroken en krijgt men speelse massa-opbouw. Eveneens wordt er op deze wijze een intens contact tussen ‘het bos’ en ‘het gebouw’ bekomen waardoor er een sterke relatie is tussen binnen en buiten en aldus het leven ‘in het bos’ ondersteund wordt.

We kiezen bewust voor een het gebruik van beton als gevelmateriaal; dit in de vorm van plankenbekist prefabbeton. Alle gevels worden op dezelfde manier behandeld. Dit zorgt voor een homogeniteit waardoor er een zekere rust en soberheid ontstaat – in contrast met het spel van volumes.

De keuze van gevelmaterialen is beperkt; nl. beton, glas en houten schrijnwerk dit om evenwicht in het architecturale geheel – in contrast met de volumestapeling – te brengen.

Het project is sterk gedetailleerd zodat er een verfijning en subtiliteit ontstaat; nl. het glas wordt ‘koud’ geplaatst waardoor er bijna geen waarneembare grens is tussen binnen en buiten. En in contrast hiermee worden de opengaande elementen in het buitenschrijnwerk net geaccentueerd; warm houten buitenschrijnwerk met een relatief zware profilering zodat ook hier een evenwicht wordt gecreëerd.

Gerelateerd nieuws

Cover 'Ik ga Bouwen mei 2017'

Staalbouwwoning RUHO in ‘Ik ga Bouwen’ – mei 2017

Een ontwerp van 2008, maar in 2017 nog steeds relevant 😉 Compact, energiezuinig, budgetbewust én sneller bouwen. Een modulair ontworpen staalbouwwoning. Als het van de bewoners afhing, dan wilden ze wonen in een ‘doos’; een eenvoudige, zuivere, strakke vorm…met een voorkeur voor het materiaal ‘glas’. Daartegenover staan dan de voorschriften die op dit terrein eerder fermettes of pastorijwoningen suggereerden – de consumentenwoning. Net daarin zagen we de uitdaging en de conceptuele oplossing; de ‘hous(e)-in(g)-box’.

Welkom Evelien!!

Bij sculp[IT] werken we enkel met specialisten. Evelien Thuysbaert, interieur architect én architect vervoegt ons team vanaf 1 februari 2017.

Return