Nieuws

Originele gevel van Pakhuis ’t Glorie onthult zich | industriële baksteenarchitectuur | we LIKE

Pakhuis van 1875, een van de oudste in die buurt (het oudst bewaarde). We bewaren de houten structuur, die nog in een uitstekende staat is, de bakstenen muren en de houten spanten. De nieuwe technieken plaatsen we hoofdzakelijk in de bijkomende vloeropbouw die afgewerkt wordt met ongeveer dezelfde planken als nu, de huidige plankenvloer blijft als plafond zichtbaar. Nieuw en oud zijn dus visueel maximaal overeenkomstig gehouden. De gevel wordt uiteraard grondig gedaan en de baksteentekening vrijgemaakt. Op het gelijkvloers komt sculp[IT], op het eerste slapen, dressing, badkamer. Op het tweede keuken, eetkamer, zithoek (dubbelhoog met dakstructuur in het zicht). En bovenaan een lounge.

Tevens gaan we dit nieuwe pand als kader gebruiken voor www.glorie.today

 

   
Pakhuis 't Glorie °1875 Baksteenarchitectuur ORIE verbouwing pakhuis 't Glorie Kantoor sculp[IT]architecten BVBA No nonsens stalen trap en kunstwerk van technische installaties Betonnen bad- en douche, verzonken in de vloer master bedroom wc- kast ;-) keukeneiland uit roestvrij staal leefruimte en eettafel gemaakt uit hout uit de afbraak Originele houten spanten Wit wijntje ?

ORIE | Verbouwing Pakhuis ’t Glorie

OPDRACHTGEVER
Peerlings

LIGGING
Antwerpen

ONTWERPJAAR
2013-2015

ONTWERPTEAM
sculp[IT]architecten BVBA – architectuur & interieur

FOTOGRAFIE & BEELDMATERIAAL
Luc Roymans

sculp[IT]architecten BVBA

PUBLICITEIT
Monumentenprijs Het Schoonste gebouw Stad Antwerpen, uitreiking voorzien eind 2017

 

Pakhuis ’t Glorie, gelegen achter de woning in de Oranjestraat 54 te Antwerpen dateert uit 1875-1876. Het pand werd gebouwd door de koopman Jan Baptist Ceulemans in een periode dat de Antwerpse omwalling net gesloopt was en er in de buurt van het Koninklijk Entrepot aan het Willemdok verschillende pakhuizen werden gebouwd. Het pakhuis is een waardevol pand omdat de toestand uit 1875 nagenoeg gaaf bewaard is gebleven en daar waar aanpassingen werden doorgevoerd of elementen ontbreken deze duidelijk te herstellen of reconstrueren zijn, zoals bijvoorbeeld de middenstijlen op de gelijkvloerse verdieping. Het pand is tevens het enige bewaarde pakhuis in de huizenrij van de Oranjestraat en het is een mooi voorbeeld van de combinatie woon- en pakhuis met binnenkoer die typisch was voor deze periode.

sculp[IT]architecten BVBA ontwierp de verbouwing met hun gekende doorgedreven, doch subtiele renovatieaanpak. Originele elementen contrasteren met de hedendaagse toevoegingen en geven het pand een 2e waardevol leven. Uitvalsbasis van het architectuurkantoor, maar ook een platform voor culturele ontwikkeling – zie Glorie.Today – en leven in de Stad.

Deze verbouwing laat zien dat men op doordachte wijze én economisch haalbaar een pand kan redden.  Het gebruik van bijzondere restauratietechnieken in combinatie met hedendaagse architecturale elementen geeft een sterke belevingswaarde. Tijdloos doch uitermate hedendaags.

 

Gerelateerd nieuws

003

Bedankt Kim! sculp[IT]-stage afgerond en gevierd met een bureau-uitstapje

Kim rondde haar stage hier af, ze moet nog eventjes studeren en dan mag ze hier gewoon beginnen 😉 We hebben haar afscheid gevierd met een bureau-uistapje naar werven en projecten, een toffe dag.

Cover 'Ik ga Bouwen mei 2017'

Staalbouwwoning RUHO in ‘Ik ga Bouwen’ – mei 2017

Een ontwerp van 2008, maar in 2017 nog steeds relevant 😉 Compact, energiezuinig, budgetbewust én sneller bouwen. Een modulair ontworpen staalbouwwoning. Als het van de bewoners afhing, dan wilden ze wonen in een ‘doos’; een eenvoudige, zuivere, strakke vorm…met een voorkeur voor het materiaal ‘glas’. Daartegenover staan dan de voorschriften die op dit terrein eerder fermettes of pastorijwoningen suggereerden – de consumentenwoning. Net daarin zagen we de uitdaging en de conceptuele oplossing; de ‘hous(e)-in(g)-box’.

Return