Projecten
   
Huik Nieuwbouw Woning Kantoor Huik Nieuwbouw Woning Kantoor Huik Nieuwbouw Woning Kantoor Huik Nieuwbouw Woning Kantoor Huik Nieuwbouw Woning Kantoor Huik Nieuwbouw Woning Kantoor Huik Nieuwbouw Woning Kantoor Huik Nieuwbouw Woning Kantoor Huik Nieuwbouw Woning Kantoor Huik Nieuwbouw Woning Kantoor Huik Nieuwbouw Woning Kantoor

HUIK Eigen woning en kantoor

OPDRACHTGEVER
Peerlings – Mertens

LIGGING
Antwerpen

ONTWERPJAAR
2006

ONTWERPTEAM
sculp[IT]architecten BVBA – architectuur & interieur
Stubeco BVBA – stabiliteit

FOTOGRAFIE
Luc Roymans

WINNAAR BELGIUM BUILDING AWARD 2008

https://www.japlusu.com/shop/product/au-201004

http://www.standaard.be/cnt/g91j19em

Het is alsof er niets gebeurd is.

En toch ook veel. Misschien eerder een vraag dan een antwoord. Een zoektocht naar het ultieme wonen.

Wat doe je op of met een restruimte van 2.40m breedte? Vier plateaus tussen twee scheidsmuren organiseren het wonen; op het gelijkvloers werken, op de eerste verdieping; eten, op het tweede; relaxen, op het derde slapen; en bovenop het dak genieten van het uitzicht van op het terras of vanuit het bad. De grens met buiten is enkel glas. Zowel de voorgevel als de achtergevel zijn volledig beglaasd. Hypertransparantie niet alleen als noodzaak, maar ook als troef. Waar is de grens van het wonen als alles zichtbaar is, dit zowel vanuit het standpunt van binnen als van buiten? Is het een nadeel dan juist wel een uitgepuurde exploitatie van de openbare ruimte? Transparantie – waarbij elk facet van het leven op elke verdieping gearticuleerd wordt via zwarte raamkaders als een omlijsting van het leven – is tevens een subtiele knipoog naar de vroegere functies in deze buurt. De gekleurde lampen – aan elk raam op elke verdieping een andere sfeer – geven het antwoord. Doch is het naakt, niet bloot.

De beperking van de beschikbare woonoppervlakte ( 60 m2 ) verlegt opnieuw de grens tussen noodzaak en luxe. Compromissen zijn met deze ruimte dan ook geen optie. De optimalisatie van de oppervlakte maakt het ook tot de optimalisatie van de decadentie.
Tijd is naast ruimte de andere grote randvoorwaarde van dit project. Geen eeuwigdurend bouwproces, maar een uitgekiende montage volgens een strikte planning.
Zowel de beperking in tijd als in ruimte van deze woning bieden een mogelijk alternatief in de huidige trend van ‘duurzaam bouwen’. Al te vaak wordt met deze term onterecht gegoocheld. Bij dit project zijn de nuchtere basisprincipes gehanteerd: wonen in de stad, consuminderen mét hedendaags comfort in een uitgepuurde architectuur.

Gerelateerde Projecten

Pakhuis 't Glorie °1875

ORIE verbouwing Pakhuis ’t Glorie

Pakhuis ’t Glorie °1875 krijgt nieuw leven met herwaardering van de historische elementen en renovatie van de voorgevel. De nieuwe thuisbasis van sculp[IT] architecten

ontwerp achtergevel

KAST | Verbouwing Villa Ten Bosch origineel ontworpen in 1935 door Eduard Van Steenbergen

Verbouwing van een woning, origineel ontworpen door een van de belangrijkste Belgische architecten, Eduard Van Steenbergen. En wij doen aan ‘no-design’, zodus een ‘non-design’.

Return