Projecten
   
Domus Aurea Gent historische gevel in glas Domus Aurea Gent historische gevel in glas Domus Aurea Gent historische gevel in glas Domus Aurea Gent historische gevel in glas Domus Aurea Gent historische gevel in glas Domus Aurea Gent historische gevel in glas Domus Aurea Gent historische gevel in glas Domus Aurea Gent historische gevel in glas Domus Aurea Gent historische gevel in glas Domus Aurea Gent historische gevel in glas

ImaGEnt | een glazen kunstwerk | Domus Aurea

OPDRACHTGEVER
ABS Bouwteam

LIGGING
Vlaanderenstraat Gent

ONTWERPJAAR
2015

ONTWERPTEAM
sculp[IT]architecten BVBA

BEELMATERIAAL
sculp[IT]

BESLOTEN ARCHITECTUURWEDSTRIJD

Het ontwerp realiseert een brug tussen de geschiedenis van Gent en de toekomst van het wonen in de stad. Het project is zowel contextueel, traditioneel, realistisch als architectuurobject, innovatief en visionair of imaginair. Een bevroren illusie uit de belle époque in de 21e eeuw gereflecteerd in een state-of-the-art  ultra-hedendaags ontwerp. De oude historische gevel getransformeerd tot een glazen kunstwerk in Gent. Domus Aurea genereert een visionaire, tactiele en imaginaire wooncontext: ImaGEnt
Uitgangspunten
1. een contextueel én hedendaags project met een sterk representatief karakter.
2. een ‘tailor made’ interieur voor de toekomstige eigenaar die zijn individuele woonwensen geïncorporeerd ziet.

De Vlaanderenstraat is een ritme van hoofdzakelijk historische gevels. Wij plaatsen hier een volledig glazen gevel, identiek aan de gevel die origineel het straatbeeld sierde. Zo combineert het concept én het nu én de geschiedenis in een toekomstgericht ontwerp. Het springt in het oog door zijn reflecterende, transparante of translucente materialiteit, maar is tevens bescheiden en conformerend. Een glazen imaginaire werkelijkheid oftewel ‘ima(ge)Gent’.  ’s Nachts transformeert de gevel tot een lichtspel en kan zo deel uitmaken van het lichtplan- en festival in Gent.
De notarisstraat krijgt eveneens een neoklassieke volledig glazen gevel, echter deze is samengesteld uit architecturale componenten van deze periode en niet gestoeld op de concrete oude gevel (deze is ons tot nu toe niet bekend). Ze is soberder van aard om zo uitdrukking te geven aan het minder formele karakter van de Notarisstraat, maar is wel van eenzelfde concept en uitstraling als de voorgevel.

Het project omvat 4 grote woonunits, een perceelsgroot handelsgelijkvloers en een ondergrondse parkeerkelder.  We opteren voor één functionele eenheid per bouwlaag zodat er interactie is met de Vlaanderenstraat en de Notarisstraat. Het meest representatieve karakter wordt voorzien in de Vlaanderenstraat, de toegangen en inrit in de Notarisstraat. De ‘openplan en doorzon appartementen’ hebben een leefruimte die zich over de hele perceelsbreedte uitstrekt aan de Vlaanderenstraat, semi-inpandige terrassen creëren de relatie tussen binnen en buiten en tussen historiek en heden. Ze geven eveneens een blik op de Gentse monumenten. De glazen gevel opgebouwd uit glasbladen reguleert de privacy maar met behoud van het indringen van het natuurlijk daglicht. De meer intieme functies worden georiënteerd in de Notarisstraat.

De toekomstige bewoner wenst geen ‘dertien in een dozijn interieur’, maar een uniek interieur volgens zijn persoonlijke wensen.
Wat maakt vroegere ( én hedendaagse) gebouwen vaak bijzonder? Dit is de architecturale uitwerking van structurele elementen. Bij dit project schenken we bijzondere aandacht aan de dragende vloeren, zichtbaar als ‘plafond’. We kiezen voor een volledig kolomvrije overspanning van de linkse naar de rechtse scheimuur, om de dikte te beperken en dus de vrije hoogte te maximaliseren wordt dit volgens een cassettesysteem uitgewerkt en dit naar keuze van de eindklant, te kiezen uit een soort van ‘motiefcataloog’. Zo wordt de architectuur verpersoonlijkt en krijgt elke bouwlaag – ook in zijn structurele elementen – een uitzonderlijk karakter. Deze plafonds zijn ook waarneembaar van op straatniveau en versterken zo het representatieve karakter van de voorgevel. Indirecte verlichting, ingewerkt in deze cassettes complementeren het eventuele nachtelijke schouwspel. Verder is elke bouwlaag casco en kan volledig op maat afgestemd worden naar de materiaal- en inrichtingseisen van elke klant.  De uitstraling moet spelen op alle types van klanten.

Kortom we willen “iets”, we hebben het de vierde dimensie genoemd, toevoegen aan het uitgangspunt van het gebruik van de originele gevel op die plek.  Die vierde dimensie bestaat uit vooral uit het toevoegen van licht waardoor het geheel in zekere zin imaginair lijkt of een tactiele illusie wordt.  Nochtans een illusie zal de architectuur een duidelijk tektonisch beeld over het detail geven.  Een translucente materialiteit zouden we het kunnen noemen.  Bij gebrek aan licht haast onopvallend passend in de rij; bij aanwezigheid van licht een glazen kunstwerk.

Gerelateerde Projecten

CADO Inrichting casco woning

Inrichting van een casco woning. De ruimtelijkheid in de woning wordt gecreëerd door een volumespel over 3 verdiepingen in combinatie met de sterke, maar eenvoudige materiaalkeuze.

lalo verbouwing

LALO Verbouwing en inrichting rijwoning

Verbouwing stadswoning; een historische voorgevel en een radicalisering van de achtergevel als raam.

Return