Projecten
Koka Renovatie Inrichting Loft

KOKA Renovatie en inrichting loft

OPDRACHTGEVER
D’Hollander – d’Hoossche

LIGGING
Antwerpen

ONTWERPJAAR
2008

ONTWERPTEAM
sculp[IT]architecten BVBA – architectuur & interieur

FOTOGRAFIE
Luc Roymans

PUBLICATIES
Feeling Wonen
Maru

Een burgerlijk interieur; zwelgend – of zelfs stikkend – in beige en stof. Een trein van kamers, de ene al donkerder als de andere. Bij het binnenkomen werd er geen zicht gegund op de Schelde.

Doel van het hele ontwerp was helder; licht en ruimte creëren, overgaan van ‘appartement’ (aparte ruimtes) naar leefsequenties (gedifferentieerde ruimtelijkheid). Er is gestreefd naar een maximale openheid om de diepte en de grootte van de ruimte ook echt te kunnen zien en voelen.

De openheid mocht niet resulteren in een te koele homogene ruimte. Een pijnpunt in vele hedendaagse lofts, waar de ‘eenheid’ in materialen, plafondhoogtes ed… vaak uitmondt in een sensoriële ‘saaiheid’. Het ontwerp wil differente ervaringen aanmoedigen binnen één globale ruimtelijkheid. De verschillende ‘functies’ volgen elkaar op in een logische weg van inkom naar badkamer. Elk ‘gebruik’ van de ruimte ( koffiebreak, gastenontvangst, slapen, aperitieven,…) wordt omgeven met zijn eigen ruimte-ervaring: verschillende plafondhoogtes, wand- en vloerafwerking, kleuren…Deze aanpak prikkelt de zintuigen en omhult elke functie met identiteit. Door de gekozen opeenvolging van gebruiken (publiek-privé), is er een stijgende graad van intimiteit, zonder het gebruik van binnenmuren en binnendeuren.

Ook in dit ontwerp is gekozen voor voldoende contrast. Contrasten scherpen de zintuigen aan en maken zo de ervaring van de ruimte dieper en rijker. Contrasten tussen oud en nieuw, glad en ruw, licht en donker, hoog en laag, koud en warm, kunstmatig puntlicht en diffuus indirect licht,…

Het resultaat is een hedendaagse, lichte, ruimtelijke én een warme, leefbare loft.

Gerelateerde Projecten

CADO Inrichting casco woning

Inrichting van een casco woning. De ruimtelijkheid in de woning wordt gecreëerd door een volumespel over 3 verdiepingen in combinatie met de sterke, maar eenvoudige materiaalkeuze.

lalo verbouwing

LALO Verbouwing en inrichting rijwoning

Verbouwing stadswoning; een historische voorgevel en een radicalisering van de achtergevel als raam.

Return