Projecten
   
Mona inrichting loft in oude chocoladefabriek Mona inrichting loft in oude chocoladefabriek Mona inrichting loft in oude chocoladefabriek Mona inrichting loft in oude chocoladefabriek Mona inrichting loft in oude chocoladefabriek Mona inrichting loft in oude chocoladefabriek Mona inrichting loft in oude chocoladefabriek Mona inrichting loft in oude chocoladefabriek Mona inrichting loft in oude chocoladefabriek Mona inrichting loft in oude chocoladefabriek

MONA | Verbouwing oude chocoladefabriek tot 7 loften

OPDRACHTGEVER
Antelon Investments NV

LIGGING
Antwerpen

ONTWERPJAAR
2011

ONTWERPTEAM
sculp[IT]architecten BVBA – architectuur
Util Struktuurstudies – stabiliteit
Tecon Groep – technieken
B-Vex – veiligheidscoördinatie en epb

FOTOGRAFIE
Luc Roymans
sculp[IT]

 

Een oude Chocoladefabriek, gelegen in centrum Antwerpen in een binnengebied, werd verbouwd tot 7 ruime loften waar het voormalige industriële karakter bewaard en geïntegreerd werd bij de renovatie. Alle wooneenheden zijn betrokken op een centraal binnenplein waarvan de beeldwaarde bepaald wordt door de gerenoveerde gevels (naar een meer oorspronkelijke staat). Binnenin worden spanten en balkenstructuren ingezet als historische meerwaarde voor de ruimtebeleving.
De verbouwing is zo opgevat dat de beleving van de historische elementen zoals gewelfde plafonds, ijzeren structuren, houten spanten en bakstenen muren in de ruimte-ervaring van de loften doorgetrokken werd. Elke loft is uniek door de aanwezigheid van diverse historische bouwkundige structuren die maximaal ingezet werden bij de organisatie en inrichting van de loften. Nieuw en oud gaan samen en tillen elkaar op naar een hoger niveau.
Het comfort is maximaal door de realisatie van een ondergrondse parkeerkelder (een technisch huzarenstukje, want onder de bestaande gebouwen in gebouwd) toegankelijk via een autolift die volledig weggewerkt werd in de omgevingsaanleg.
Voor de aanpak van de gevels werden archiefdocumenten geraadpleegd om het karakter en de raamverdelingen te bewaren en waar nodig te herstellen. De gevels ondergingen een doorgedreven renovatie waarbij de karakteristieke zwart-rode baksteengeleding terug blootgelegd werd.

Gerelateerde Projecten

Vise appartementen Park Spoor Noord

VISE | Verbouwing appartementen aan Park Spoor Noord

Een hedendaagse maar tijdloze aanpak.

HELE | Verbouwing bestaand appartementsgebouw

Waardevolle gevel te Antwerpen gerenoveerd

Return