Projecten
Pakhuis 't Glorie °1875

ORIE verbouwing Pakhuis ’t Glorie

OPDRACHTGEVER
Peerlings-Mertens

LIGGING
Antwerpen

ONTWERPJAAR
2013-2015

ONTWERPTEAM
sculp[IT]architecten BVBA – architectuur & interieur

FOTOGRAFIE & BEELDMATERIAAL
sculp[IT]architecten BVBA
Luc Roymans

PUBLICITEIT
Monumentenprijs Het Schoonste gebouw Stad Antwerpen, uitreiking voorzien eind 2017

OMSCHRIJVING

Pakhuis ’t Glorie, gelegen achter de woning in de Oranjestraat 54 te Antwerpen dateert uit 1875-1876. Het pand werd gebouwd door de koopman Jan Baptist Ceulemans in een periode dat de Antwerpse omwalling net gesloopt was en er in de buurt van het Koninklijk Entrepot aan het Willemdok verschillende pakhuizen werden gebouwd. Het pakhuis is een waardevol pand omdat de toestand uit 1875 nagenoeg gaaf bewaard is gebleven en daar waar aanpassingen werden doorgevoerd of elementen ontbreken deze duidelijk te herstellen of reconstrueren zijn, zoals bijvoorbeeld de middenstijlen op de gelijkvloerse verdieping. Het pand is tevens het enige bewaarde pakhuis in de huizenrij van de Oranjestraat en het is een mooi voorbeeld van de combinatie woon- en pakhuis met binnenkoer die typisch was voor deze periode.

sculp[IT]architecten BVBA ontwierp de verbouwing met hun gekende doorgedreven, doch subtiele renovatieaanpak. Originele elementen contrasteren met de hedendaagse toevoegingen en geven het pand een 2e waardevol leven. Uitvalsbasis van het architectuurkantoor, maar ook een platform voor culturele ontwikkeling – zie Glorie.Today – en leven in de Stad.

Deze verbouwing laat zien dat men op doordachte wijze én economisch haalbaar een pand kan redden.  Het gebruik van bijzondere restauratietechnieken in combinatie met hedendaagse architecturale elementen geeft een sterke belevingswaarde. Tijdloos doch uitermate hedendaags.

 

Gerelateerde Projecten

CADO Inrichting casco woning

Inrichting van een casco woning. De ruimtelijkheid in de woning wordt gecreëerd door een volumespel over 3 verdiepingen in combinatie met de sterke, maar eenvoudige materiaalkeuze.

lalo verbouwing

LALO Verbouwing en inrichting rijwoning

Verbouwing stadswoning; een historische voorgevel en een radicalisering van de achtergevel als raam.

Return