Projecten
   
RUHO compacte staalbouwwoning RUHO compacte staalbouwwoning RUHO compacte staalbouwwoning RUHO compacte staalbouwwoning RUHO compacte staalbouwwoning RUHO compacte staalbouwwoning RUHO compacte staalbouwwoning RUHO compacte staalbouwwoning

RUHO compacte energiezuinige woning in staal

OPDRACHTGEVER
De Ruyter – Geens

LIGGING
Mechelen

ONTWERPJAAR
2008

ONTWERPTEAM
sculp[IT]architecten BVBA – architectuur
Stubeco BVBA – stabiliteit

FOTOGRAFIE
Luc Roymans

Met dit project kiezen we voor een rationeel en logisch ontwerp voor een relatief klassiek programma van de eengezinswoning. Enkele eisen en wensen van de opdrachtgevers: ze wilden een ‘doos’, zuivere ruimtes, geen hoeken en kanten waar het niet moet…We vertrekken dan ook van de zuivere balk als basisvolume. Dit volume wordt lang en smal gemodelleerd en maximaal ten noordoosten van de bouwzone op het terrein gepositioneerd. Met deze ingreep bereiken we een maximaal bezonde tuin alsook ideaal georiënteerde binnenruimtes. Ten noorden van de woning organiseren we een bufferzone bestaande uit de berging op het gelijkvloers en op de verdieping de badkamer. Centraal in de woning komt er een open ruimte over de twee bouwlagen; dit faciliteert de ruimtelijkheid alsook de interactie in de woning. Ook bij dit project hanteren we het principe van ‘ruwbouw is afwerking’. De stalen constructie bestaande uit een opeenvolging van portieken waarop traditionele steeldeckplaten gelegd worden, blijven in het zicht. Het interieur wordt gehuld in het ‘wit’; wanden, vloeren, plafonds…Het exterieur is de architecturale uitdrukking van een ‘box’.

De opdracht betrof een vrijstaande eengezinswoning met een relatief klassiek programma. De toekomstige bewoners wensten een ‘doos’ verpakt in een strakke architectuur.
We kozen om het gebouwvolume in te perken t.o.v. wat mogelijk was binnen de verkavelingsvergunning. Dit om het programma zo rationeel en compact mogelijk te organiseren. Dit compacte volume resulteerde in meer vrije tuinoppervlakte alsook in een energetisch basisgegeven. Een vrijstaande woning heeft verhoudingsgewijs veel verliesoppervlakte, een eenvoudig basisvolume is dan een must om het energiepeil in de hand te houden (compactheidsgraad).
De benodigde functies zijn logisch geschakeld met een minimaal verlies aan circulatiezone en met een maximaal dubbel gebruik van bepaalde zones. Er is een verticale scheiding tussen de nacht- en de dagfuncties; leven op het gelijkvloers, slapen op de verdieping. Er is bewust gekozen om de bouwlagen visueel te linken middels een vide en een glazen vloer om zo – ondanks het bescheiden volume en gebruiksoppervlakte een maximale ruimtelijkheid te bekomen. Het gevraagde volume aan berging werd, naast een interne ‘tuinberging’, georganiseerd in een lange kastenwand aan de noordgevel. Op deze wijze wordt de circulatieruimte dubbel gebruikt, is de noordgevel bijkomend gebufferd en beperken we het ruimtegebruik.
De inplanting en de organisatie van de woning spelen in op de oriëntatie van het terrein. De woning is zo op het terrein geplaatst dat er zoveel mogelijk maximaal bezonde buitenruimte overblijft.
De gevels aan de noordzijde zijn erg gesloten ten op zichtte van de tuingerichte zuidgevels. Bijkomend zijn de berging en de badkamer aan de straatzijde ( noordkant ) geplaatst wat voor de rest van de functies zowel een thermische als een akoestische brug vormt.
De compactheid en de isolatiepakketten maken van deze woning een duurzame, energiezuinige woning, ondanks de bezwarende factoren zoals de vrijstaande inplanting en de grote glasoppervlakken, en dit zonder de implementatie van bijzondere technieken. Oriëntatie, compactheid, isolatie en luchtdichtheid zijn de basiselementen voor duurzame architectuur.

Het rationele in de logische organisatie en het eenvoudige basisvolume wordt doorgetrokken in de opbouw en de materialiteit. De dragende structuur van de woning is een stalen skelet, bestaande uit zeven portieken geplaatst om de 2,5 meter. Deze maat is bewust gekozen; 2,5 meter is 2*1,25m en 1,25 m is een standaard modulemaat ifv afwerkingsplaten, meubilair (de kastenwand) rekeninghoudend met toleranties en materiaaldiktes. De portiekstructuur zorgt voor kleine vloeroverspanningen waardoor we de vloer- en dakpakketten beperkt kunnen houden. Dit resulteert in grotere vrije hoogtes ( wat voor de opdrachtgever van fundamenteel belang was). Deze staalstructuur en de stalen profielvloeren (steeldeck) zijn blijvend in het zicht gelaten wat – ondanks het uniforme kleurgebruik (wit) – extra textuur en beleving in de woning brengt. Het gebruik van een stalen skelet verkort de fase ruwbouw tijdens de uitvoering. De indeling van de functies is aangepast aan de structuurmaat.

Gerelateerde Projecten

CADO Inrichting casco woning

Inrichting van een casco woning. De ruimtelijkheid in de woning wordt gecreëerd door een volumespel over 3 verdiepingen in combinatie met de sterke, maar eenvoudige materiaalkeuze.

lalo verbouwing

LALO Verbouwing en inrichting rijwoning

Verbouwing stadswoning; een historische voorgevel en een radicalisering van de achtergevel als raam.

Return