Projecten
Rust Mondriaanwoning

RUST Mondriaanwoning

OPDRACHTGEVER
De Mulder – Mellebeek

LIGGING
De Coninckplein Antwerpen

ONTWERPJAAR
2008

ONTWERPTEAM
sculp[IT]architecten BVBA – architectuur & interieur
Walter Van Erum – stabiliteit

FOTOGRAFIE
Luc Roymans

GESELECTEERD VOOR BATIFACADE Beste Gevelrenovatie 2014
GESELECTEERD ARCHITECTUUR & ENERGIEAWARDS 2011

De intimiteit van het wonen gecombineerd met een sprekende en regulerende stadsgevel. Een (inter)mediërende architectuur tussen binnen- en buiten, privacy en stellingname, esthetica en techniek.
De mondriaangevel als een levend schilderij, schaduwen en licht werpend, een ultieme filter en communicatiemiddel met de stad.
De basis van duurzaamheid; nl. wonen in de stad, ruimtebeperking en comfortabel levenslang wonen worden gecombineerd met een sterk architecturaal imago. Een energie-efficiënt en ambitieus project.

Een gesloten rijwoning – 3,5m gevelbreedte, 8m diep, 4 bouwlagen en slechts één gevel beschikbaar om deze schacht leefbaar te maken aan het sprankelende De Coninckplein te Antwerpen.
Het bestaande pand wordt tot op de dragende structuur gestript, van dan af starten we opnieuw. Echter, de bestaande bakstenen muren alsook de betonnen plafonds blijven behouden. In contrast met deze ruwheid, kiezen we voor een gladde grijze kunstharsvloer. Een neutraal en sober architecturaal kader zal ruimte creëren op eerder beperkte vierkante meters.
Het leven en karakter brengen we in door een uitgesproken gevelontwerp, niet in het minst door het feit dat ook deze gevel een wand aan het plein vormt. Een spel van privacy en contact wordt gegoten in een heldere en opale beglazing, gestructureerd door een Mondriaan-motief. De gevel zal voldoen aan alle eisen en wensen mbt een comfortabel binnenklimaat; licht, lucht, geluid en zicht worden speels gefilterd. Op deze wijze ontstaat er een synergie tussen de technische eisen gesteld aan de gevel en de architectuur ervan. Binnen vormt deze gevel een soort van levend schilderij in het verder neutraal gehouden interieur. Maar vooral zijn we er op deze wijze in geslaagd om de bewoners maximaal te kunnen laten genieten van hun unieke buitenomgeving, zonder in te boeten aan privacy. Een kaleidoscoop van het leven.

Gerelateerde Projecten

CADO Inrichting casco woning

Inrichting van een casco woning. De ruimtelijkheid in de woning wordt gecreëerd door een volumespel over 3 verdiepingen in combinatie met de sterke, maar eenvoudige materiaalkeuze.

lalo verbouwing

LALO Verbouwing en inrichting rijwoning

Verbouwing stadswoning; een historische voorgevel en een radicalisering van de achtergevel als raam.

Return