Projecten
   

TOBI | Transparante werkplek op niveau

OPDRACHTGEVER
Privé

LIGGING
Antwerpen

ONTWERPJAAR
2019

ONTWERPTEAM
sculp[IT]architecten BVBA – architectuur & interieur

BEELDMATERIAAL
sculp[IT]architecten BVBA

 

Het algemene programma van het vernieuwde gebouw voorzien we als co-working kantoren (incl. eigen kantoor eigenaar) bovenop het bestaande handelsgelijkvloers (heden voorzien als koffiebar). Dit programma is gezien de hoekligging op de specifieke plek in Antwerpen de ideale keuze. Sociaal versterkend en stedenbouwkundig verenigbaar voor en met deze uiterst diverse buurt gelegen tussen: woningen, kantoren, sportinfrastuctuur en een grote supermarkt (AH) enz..  Het is een uitgelezen rustpunt tussen al deze functies en gelegen op de (fiets)as komend vanaf het Middelheimpark.  Een woonprogramma is op deze verkeersmatig drukke hoek niet aangewezen naar woonkwaliteit toe.

De architectuur is beeldversterkend voor de hoek van dit bouwblok.  Dit omwille van het afwerken van het bouwvolume in relatie met haar omgeving en evenals in stijl/uitzicht een verbetering t.o.v. het bestaand patrimonium.  We willen hier een statement maken dat we bestaande architectuur stedenbouwkundig perfect geïntegreerd naar een beeldbepalend hoger en algemeen aanvaard level kunnen brengen zonder een gratuit en te opvallend landmark te bouwen.  Deze hoek heeft duidelijk een ‘poort’ functie en verdient de nodige aandacht.

In detail gaan we naar een lichte en transparant ogende mansarde opbouw, die zich vormelijk aanpast aan de context.  Terugliggend t.o.v. de naburige gebouwen en hun tuinzone.  Er zijn geen privacy issues.  De beglaasde zijgevels zijn naast terugliggend dan ook in dichte geëmailleerde beglazing voorzien.  De verdeling van het schrijnwerk refereert en lijnt zich af op het bestaande gebouw dat na afwerk een ondersteunende architecturale functie verkrijgt.

Gerelateerde Projecten

GULDENDAL | Site Guldendal Mechelen – reconversie Brownfield

Het volledige masterplan beslaat een gebouwde oppervlakte van ca. 30.000m² in een mix van wonen/werken/dienstverlening. 

NOST | Vrijstaande inplanting woning

Hedendaagse ééngezinswoning vrijstaand ingepland op het perceel

Return