Projecten
Een woordje uitleg

ZAND Nieuwbouwwoning in het bos

OPDRACHTGEVER
Privé

LIGGING
Keerbergen

ONTWERPJAAR
2012

ONTWERPTEAM
sculp[IT]architecten BVBA – architectuur & interieur
Cobe BV – stabiliteit
Studie 10 – studie verwarming

FOTOGRAFIE
Luc Roymans

PUBLICITEIT

Buitengewoon Belgisch Bouwen 4 2017 De Awards, genomineerd
Arc Detail Award 2016, genomineerd
Coup de Coeur Award 2015, laureaat
De Architect (NL)
De Standaard

Een woning ontworpen als ‘binnen- en buitenruimtes rond een as’ zodat er intense relatie is tussen de natuur en het interieur. Het wonen is aldus niet begrensd door muren, maar in weze door het omringende landschap.

Het gebouw is qua volumetrie een combinatie van volumes met verschillende hoogtes. Hierdoor wordt het volume gebroken en krijgt men speelse massa-opbouw. Eveneens wordt er op deze wijze een intens contact tussen ‘het bos’ en ‘het gebouw’ bekomen waardoor er een sterke relatie is tussen binnen en buiten en aldus het leven ‘in het bos’ ondersteund wordt.

We kiezen bewust voor een het gebruik van beton als gevelmateriaal; dit in de vorm van plankenbekist prefabbeton. Alle gevels worden op dezelfde manier behandeld. Dit zorgt voor een homogeniteit waardoor er een zekere rust en soberheid ontstaat – in contrast met het spel van volumes.

De keuze van gevelmaterialen is beperkt; nl. beton, glas en houten schrijnwerk dit om evenwicht in het architecturale geheel – in contrast met de volumestapeling – te brengen.

Het project is sterk gedetailleerd zodat er een verfijning en subtiliteit ontstaat; nl. het glas wordt ‘koud’ geplaatst waardoor er bijna geen waarneembare grens is tussen binnen en buiten. En in contrast hiermee worden de opengaande elementen in het buitenschrijnwerk net geaccentueerd; warm houten buitenschrijnwerk met een relatief zware profilering zodat ook hier een evenwicht wordt gecreëerd.

Gerelateerde Projecten

CADO Inrichting casco woning

Inrichting van een casco woning. De ruimtelijkheid in de woning wordt gecreëerd door een volumespel over 3 verdiepingen in combinatie met de sterke, maar eenvoudige materiaalkeuze.

lalo verbouwing

LALO Verbouwing en inrichting rijwoning

Verbouwing stadswoning; een historische voorgevel en een radicalisering van de achtergevel als raam.

Return