Projecten
   
de achtergevel kan volledig opengevouwen worden de gevel plooit zich open écht binnen/buiten gevoel bestaande toestand authentieke en warme materialen bestaande toestand een zwevend keukeneiland when the night falls...

ZONN | Verbouwing woning Coeck uit 1965 in wijk het Zonneveld (1965) | buiten leven

OPDRACHTGEVER
privé

LIGGING
Wijk Zonneveld in Grimbergen

ONTWERPJAAR
2016

Een verbouwing van een jaren ’60 woning in verkaveling het Zonneveld met heel veel respect voor de oorspronkelijke visie, maar uitgewerkt met hedendaagse bouwtechniek. De oorspronkelijke architecten – Dimensie 3 – stelden ‘leven in de natuur’, ‘warmte & gezelligheid’, …een ‘open plan’ als kernpunt van hun ontwerp. Deze visie ontwikkelde ze met aandacht voor compactheid, schaal, modulaire planopbouw, doordachte materialen, elegantie en…’dat tikkeltje méér’. Iets wat sculp[IT]architecten maar wat graag onderstreept binnen haar aanpak voor deze verbouwing. Openheid wordt ‘meer open’ met een gemaximaliseerde relatie met buiten. De achtergevel vouwt zich integraal open. Schuifwanden organiseren een flexibel ruimtegebruik in functie van de gewenste privacy. De materialen zijn eveneens als toen ‘warm en gezellig’ volgens de sfeer van het Scandinavisch modernisme.

Achtergrondinformatie
Een verbouwing van een jaren ’60 woning in verkaveling het Zonneveld. Een voor die tijd zeer vooruitstrevend ontwerp.
De Zonneveld-wijk in Grimbergen is een typisch voorbeeld van modernistische groepsbouw uit de jaren 60. In het Zonneveld werden de woningen, de tuinen, het stratenplan en zelfs de straatnamen zorgvuldig op elkaar afgestemd en binnen een totaalconcept uitgewerkt. De straten en voetpaden, de tuinen, het sportveld en de gemeenschapsvoorzieningen werden ook in één keer aangelegd. Met de Zonneveld-wijk werd 50 jaar geleden een kleine, maar stevige dam opgeworpen tegen de grootste demonen van de particuliere woningbouw in Vlaanderen: het individualisme, het materialisme en de wansmaak. Het uitgangspunt van promotor Expansie was niet alleen om “goede architectuur” te realiseren. De wijk diende ook inwijkelingen aan te trekken die het Nederlandstalige karakter van hun gemeente konden versterken. Daarenboven moest via groepsbouw en collectieve voorzieningen het “leven in gemeenschap” binnen de wijk worden gestimuleerd. Een halve eeuw later zijn deze architecturale, culturele en sociale uitgangspunten bijzonder succesvol gebleken. In 2015 wordt ’50 jaar Zonneveld’ door de gemeente Grimbergen geselecteerd als “verborgen parel” voor de Open Monumentendag Vlaanderen. Op sociaal gebied heeft de wijk tot een formidabel gemeenschapsgevoel geleid, wat vele bewoners en ex-bewoners tot op vandaag koesteren. De architecten van het Zonneveld inspireerden zich op het Scandinavisch modernisme “op menselijke schaal”. Bij het materiaalgebruik werd gestreefd naar “warmte en gezelligheid”. Er werden drie types van gestandaardiseerde, hoog kwalitatieve bungalows aangeboden met een kleine tuin. De bouwgrond, een geïnstalleerde keuken en de tuinaanleg waren inbegrepen in de prijs. Dit concept van “integraal wonen” kende men tot dan enkel in de sociale huisvesting. Binnen enkele jaren raakte de wijk van meer dan 100 woningen bevolkt met een sociologisch vrijwel homogene groep inwijkelingen. Bron: het Nieuwsblad

Gerelateerde Projecten

BARN | Bewoonbare stal

Van stal tot woning

lalo verbouwing

LALO | Verbouwing en inrichting rijwoning

Verbouwing stadswoning; een historische voorgevel en een radicalisering van de achtergevel als raam.

Return