Nieuws

Twee ontwerpen voor woningen met een zéér intense relatie met ‘buiten’, bekijk het hieronder verder…

Vele eigenaars die hun woning bouwen of verbouwen wensen vaak één belangrijk element, nl. een intense relatie met buiten, hun tuin, niet in het minst voor het verkrijgen van veel daglicht in de woning. We hebben net 2 woningen ontworpen die dit op diverse wijze, maar quasie tegengesteld aan elkaar, illustreren.
De verbouwing van de rijwoning LOEP die met een houten achtergevel als ‘letterbox’ het dagelijkse leven etaleert. Een verdikte gevelstructuur geeft architecturaal gestalte aan ‘de drempel’ of ‘het tussen’ en voorziet in een apertitieftoog, een informele werkplek in de hoogte,…
De vervangingsbouw DUIF voorziet in een echte glasarchitectuur volgens een arche-type ten Vlaamse Velden – de ‘serre’. Transparante, opake en transluscente invulelementen wisselen elkaar speels af. Binnenin wordt een warme leefomgeving gecreëerd door een houten invulstructuur die zich slingert als een ‘geometrische plant’ doorheen het spel van staal, aluminium en glas en zo de ene grote ruimte verdeelt in echte ‘plekken’.

   
duif serrewoning duif serrewoning duif serrewoning duif serrewoning

DUIF | Van duivenkot naar serrewoning

OPDRACHTGEVER
Hertog-Dupont

LIGGING
Sint-Amands

ONTWERPJAAR
2015

ONTWERPTEAM
sculp[IT]architecten BVBA – architectuur & interieur

Yuvico BVBA – stabiliteit

FOTOGRAFIE
Lucid

 

VAN DUIVENKOT NAAR SERREWONING

Een landbouwwoning met een trein aan duivenkoterij. We bewaren de eigenlijke hoofdwoning en vervangen het duivenkot tot een grote serre. Het archetype in een landbouwomgeving ‘de serre’ als ruime en lichte leefruimte. In de bestaande woning komen de nevenfuncties zoals slaapkamers, bergingen, badkamer,…in de serre zelf is één grote vrije leefruimte. Hierin slingert een houten sculptuur (plant ;-)) die de ruimte definieert in gezellige plekken en een warme toets aan het eerder industriële karakter geeft.

 

   
loep verbouwing achtergevel loep verbouwing achtergevel loep verbouwing achtergevel loep verbouwing achtergevel loep verbouwing achtergevel loep verbouwing achtergevel loep verbouwing achtergevel

LOEP | Een nieuwe achtergevel

OPDRACHTGEVER
Asnong-Sannen

LIGGING
Antwerpen

ONTWERPJAAR
2015

ONTWERPTEAM
sculp[IT]architecten BVBA – architectuur & interieur

BEELDMATERIAAL
sculp[IT]architecten BVBA

 

Verbouwing van een rijwoning.

Vele oudere rijwoningen zijn in ‘hetzelfde bedje ziek’; een amalgaam van ongeordende achterbouwen met vaak nevenfuncties (zoals wc, keuken, …) die het zicht op de tuin belemmeren en een optimale relatie van buiten/binnen missen. Bij deze woning nog versterkt door het feit dat de begane grond hoger lag dan de tuin.
De klant wenstte geen ‘strakke witte doos’, maar een woning als letterbox of wonderkamer met vele plekjes en ruimte om zijn persoonlijkheid te etaleren. sculp[IT] plaatst dit gegeven op de voorgrond en creëert de nieuwe achtergevel als ‘letterbox’ waar plekken op diverse niveaus plaats bieden aan aperitieven, een boek lezen, zich terugtrekken, tentoonstellen,…Concreet uitgewerkt als een verdiepte houten structuur achter de houten achtergevel. Het vloerniveau werd verlaagd op tuinniveau en samen met de volledig openklappende ramen is één binnen- en buitenruimte een feit met ‘het gearticuleerde tussen’ als het houten 3d-schilderij uitgewerkt.

 

Gerelateerd nieuws

Cover 'Ik ga Bouwen mei 2017'

Staalbouwwoning RUHO in ‘Ik ga Bouwen’ – mei 2017

Een ontwerp van 2008, maar in 2017 nog steeds relevant 😉 Compact, energiezuinig, budgetbewust én sneller bouwen. Een modulair ontworpen staalbouwwoning. Als het van de bewoners afhing, dan wilden ze wonen in een ‘doos’; een eenvoudige, zuivere, strakke vorm…met een voorkeur voor het materiaal ‘glas’. Daartegenover staan dan de voorschriften die op dit terrein eerder fermettes of pastorijwoningen suggereerden – de consumentenwoning. Net daarin zagen we de uitdaging en de conceptuele oplossing; de ‘hous(e)-in(g)-box’.

003

Bedankt Kim! sculp[IT]-stage afgerond en gevierd met een bureau-uitstapje

Kim rondde haar stage hier af, ze moet nog eventjes studeren en dan mag ze hier gewoon beginnen 😉 We hebben haar afscheid gevierd met een bureau-uistapje naar werven en projecten, een toffe dag.

Return