Nieuws
nominatieweek

Wat een week! 3 projecten, 3 nomininaties over 3 categorieën in 2 landen !

Apotheek Dons in Berendrecht, woning LALO in Antwerpen en de woning betonnen poëzie in Keerbergen horen bij de ‘crème de la crème’ van de hedendaagse architectuur en worden zowel bij het publiek als bij de professionals gesmaakt. We zijn trots en danken onze opdrachtgevers voor het vertrouwen. We gaan de ingeslagen weg verder in 2017 !

Deze week werden we gehonereerd met maar met liefst drie nominaties voor drie verschillende projecten in twee landen, olé !

Apotheek Dons kaapte de 2e plaats van de publieksprijs weg bij de Staalbouwwedstrijd 2016
stalen raamprofielen die ook het gebouw (jawel) én de leggers dragen, een voorbeeld van geïntegreerde architectuur.

Lalo, met de grootste pivoterende ramen ter wereld (3m op 6m voor één vleugel) was genomineerd in de categorie ‘karakteristieke elementen in staal’.

De betonnen woning Zand in Keerbergen werd zeer gesmaakt door de professionele jury van de Arc Awards 2016 voor de Arc Detail Award.

 

TEEK nieuwbouw apotheek Berendrecht

TEEK Nieuwbouw apotheek | Windowshopping

OPDRACHTGEVER
D&D Pharma NV

LIGGING
Berendrecht

ONTWERPJAAR
2008

ONTWERPTEAM
sculp[IT]architecten BVBA – architectuur & interieur
Yuvico VOF – stabiliteit

FOTOGRAFIE
Luc Roymans

Het globale beeld van deze nieuwbouw apotheek is makkelijk leesbaar; een gesloten bakstenen volume op een transparante sokkel. Deze doorzichtige en lichte massa verwelkomt en verleidt de cliënt en refereert naar de omgeving. De lineaire organisatie creëert een attractief pad doorheen het verkoopsgedeelte van de apotheek. Op het gelijkvloers is het uitgepuurde plan gesplitst; een publiek toegankelijke zone evenwijdig geplaatst langs een zone voor het personeel. Een eenvoudige en licht brutalistische architectuur, waarbij ruwbouw en afwerking samengaan in het totaalconcept, geeft de apotheek een hedendaags, doch tijdloos karakter.

Het concept is ‘windowshopping’; de transparante ontvangstzone verwelkomt de client, aangetrokken door de producten die van buitenaf te zien zijn. De verkoopszone is maximaal en in de lengte gerekt zodat er een natuurlijke circulatie voorbij de producten ontstaat. De medicatie op voorschrift kan via een interactief computerscherm aan de toog opgeroepen worden en wordt verdeeld door een state-of-the art apotheekrobot

Er is gekozen voor een minimale en uitgepuurde architectuur; de dragende stalen kolommen zijn in weze op maat gelaserde raamprofielen waarvan de wanddiktes ook bepaald zijn vanuit de stabiliteitsfunctie, bijkomend zijn deze kolommen ook de leggerdragers. Op deze wijze is de architectuur minimaal aanwezig en komen de apotheekproducten in het centrum van de beleving te staan.

Een woordje uitleg

ZAND Nieuwbouwwoning in het bos

OPDRACHTGEVER
Privé

LIGGING
Keerbergen

ONTWERPJAAR
2012

ONTWERPTEAM
sculp[IT]architecten BVBA – architectuur & interieur
Cobe BV – stabiliteit
Studie 10 – studie verwarming

FOTOGRAFIE
Luc Roymans

PUBLICITEIT

Buitengewoon Belgisch Bouwen 4 2017 De Awards, genomineerd
Arc Detail Award 2016, genomineerd
Coup de Coeur Award 2015, laureaat
De Architect (NL)
De Standaard

Een woning ontworpen als ‘binnen- en buitenruimtes rond een as’ zodat er intense relatie is tussen de natuur en het interieur. Het wonen is aldus niet begrensd door muren, maar in weze door het omringende landschap.

Het gebouw is qua volumetrie een combinatie van volumes met verschillende hoogtes. Hierdoor wordt het volume gebroken en krijgt men speelse massa-opbouw. Eveneens wordt er op deze wijze een intens contact tussen ‘het bos’ en ‘het gebouw’ bekomen waardoor er een sterke relatie is tussen binnen en buiten en aldus het leven ‘in het bos’ ondersteund wordt.

We kiezen bewust voor een het gebruik van beton als gevelmateriaal; dit in de vorm van plankenbekist prefabbeton. Alle gevels worden op dezelfde manier behandeld. Dit zorgt voor een homogeniteit waardoor er een zekere rust en soberheid ontstaat – in contrast met het spel van volumes.

De keuze van gevelmaterialen is beperkt; nl. beton, glas en houten schrijnwerk dit om evenwicht in het architecturale geheel – in contrast met de volumestapeling – te brengen.

Het project is sterk gedetailleerd zodat er een verfijning en subtiliteit ontstaat; nl. het glas wordt ‘koud’ geplaatst waardoor er bijna geen waarneembare grens is tussen binnen en buiten. En in contrast hiermee worden de opengaande elementen in het buitenschrijnwerk net geaccentueerd; warm houten buitenschrijnwerk met een relatief zware profilering zodat ook hier een evenwicht wordt gecreëerd.

lalo verbouwing

LALO Verbouwing en inrichting rijwoning

OPDRACHTGEVER
Van Nuffel – Van der Schueren

LIGGING
Antwerpen

ONTWERPJAAR
2011

ONTWERPTEAM
sculp[IT]architecten BVBA – architectuur & interieur
Yuvico BVBA – stabiliteit

FOTOGRAFIE
Luc Roymans

PUBLICTEIT
Genomineerd Staalbouwwedstrijd 2016
Winaar Batifaçade 2015
Archdaily (EN), klik hier
Dezeen (EN), klik hier

 

Een burgerhuis klaar voor de volgende eeuw. De voorgevel blijft plechtig zijn geschiedenis en welvoeglijke burgerzin vertolken, netjes in de rij. Het contrast met de achtergevel is groot. De oneigenlijke aanbouwen werden vervangen door een geheel van ruimte en licht. Daglicht en contact met de tuin worden geïntroduceerd.
Een strakke, hedendaagse glazen achtergevel met het grootste opendraaiende raam (3m breed, 6m hoog) maakt de rijwoning terug up-to-date voor de toekomst. De verbouwing van deze rijwoning creëert een mooie mix tussen bestaande historische elementen in het interieur en een hedendaagse achterbouw.

 

Gerelateerd nieuws

Industriële erfgoedsite Meubelfabriek Van Craen

ca. 10.000m² woningen en kantoren boven een ondergrondse parking.

Cover 'Ik ga Bouwen mei 2017'

Staalbouwwoning RUHO in ‘Ik ga Bouwen’ – mei 2017

Een ontwerp van 2008, maar in 2017 nog steeds relevant 😉 Compact, energiezuinig, budgetbewust én sneller bouwen. Een modulair ontworpen staalbouwwoning. Als het van de bewoners afhing, dan wilden ze wonen in een ‘doos’; een eenvoudige, zuivere, strakke vorm…met een voorkeur voor het materiaal ‘glas’. Daartegenover staan dan de voorschriften die op dit terrein eerder fermettes of pastorijwoningen suggereerden – de consumentenwoning. Net daarin zagen we de uitdaging en de conceptuele oplossing; de ‘hous(e)-in(g)-box’.

Return