top of page

BARN

Berendrecht

2019

Privéwoning

Erfgoed

In het hart van de ‘Schouwvegersstraat’ ondergaat een 19e-eeuws hoevencomplex een verbluffende transformatie. Het voormalige woonstalhuis en de schuur met stallingen, die een beschermd dorpszicht vormen, worden nieuw leven ingeblazen als een eigentijdse woning. Een subtiel evenwicht tussen behoud van erfgoed en moderne functionaliteit kenmerkt dit project.

Bij een eerste blik lijkt er weinig te zijn veranderd aan het complex. Het buitenaanzicht van de schuur blijft trouw aan zijn oorsprong, met enkel opwaarderingswerken die zijn uitgevoerd om de gevel te herstellen, hervoegen en reinigen. Nieuwe stalen liggers vervangen verweerde houten lateien, terwijl de poorten en luiken behouden blijven en, waar nodig, gerestaureerd worden.

Achter imposante 4 meter hoge glazen deuren schuilt echter een fascinerende dualiteit. De authentieke hoofdstal en de strakke, passief energetische zijstal contrasteren op een intrigerende manier. Beide bieden een uniek uitzicht, waardoor bewoners een intense ervaring van diversiteit beleven. Het is wonen met een twist - een eigentijdse leefomgeving die voldoet aan alle moderne eisen en behoeften, terwijl het erfgoed wordt geëerd. Al fluisterend zeggen we: “Veel beter”..

Volgend project
bottom of page